Financial Times: Performanțele economice ale țărilor din sudul Europei trebuie menținute prin REFORME

Financial Times: Performanțele economice ale țărilor din sudul Europei trebuie menținute prin REFORME
Publicat: 06/04/2024, 07:15

Performanțele înregistrate recent de țările din sudul Europei relansează speranțele privind intensificarea convergenței între economiile considerate în mod tradițional de rang mediu în zona euro și națiunile foarte dezvoltate la nivel industrial din nord, dar vor fi necesare o serie de reforme, comentează cotidianul Financial Times.

Portugalia, Italia, Grecia și Spania au depășit în mod colectiv Germania, principala forță economică a zonei euro, cu aproximativ 5% începând din 2017. Împreună, au generat suplimentar 200 de miliarde de euro pentru PIB-ul propriu.

”Este o evoluție benefică pentru zona euro. După criza financiară din 2008, economiile sudice au suferit din cauza datoriilor suverane și a crizelor bancare, iar unele țări au necesitat programe de asistență financiară. Restricțiile fiscale aplicate ulterior au generat presiuni asupra economiilor. Creșterile economice din ultima perioadă contribuie la recuperarea terenului, susținând și performanțele economice ale zonei euro, pe fondul competiției generate de SUA și China”, notează cotidianul Financial Times.

Performanțele economice trebuie susținute prin reforme interne și la nivelul UE

Performanțele economice ale țărilor de la periferia Europei sunt și rezultatul reformelor. După mai mult de un deceniu, agențiile de evaluare financiară au stabilit că obligațiunile Greciei sunt la nivelul de ”investiție”, după îmbunătățirea situației fiscale. Spania a aplicat reforme pe piața muncii, iar, în general, performanțele în materie de exporturi ale națiunilor sudice și costurile forței de muncă s-au îmbunătățit.

”Dar există semne de întrebare privind sustenabilitatea creșterii economice a statelor de la periferie”, constată publicația britanică, notând că activitățile au fost stimulate prin Fondul UE de redresare, în valoare de 800 de miliarde de euro.

În al doilea rând, creșterea economică a statelor din zona Mării Mediterane este rezultatul unor factori temporari, printre care se numără relansarea turismului după anularea restricțiilor din perioada pandemiei. În Italia, creșterea economică a fost stimulată și de politicile fiscale flexibile, care au favorizat construcțiile.

Intensificarea activităților economice în sudul Europei intervine și în contextul încetinirii economiilor nordice. Economia Germaniei, orientată spre exporturi, a fost afectată puternic de pandemie, de majorarea tarifelor la gaze din cauza războiului din Ucraina și de tensiunile comerciale mondiale.

Anul acesta, ritmul creșterii economice al Germaniei, Olandei și Austriei ar urma să fie sub cel al celor patru națiuni sudice, iar economia Franței ar urma să progreseze puțin mai rapid decât cea a Italiei.

”Tabloul general continuă să fie marcat de disparități referitoare la valoarea PIB-ului pe cap de locuitor între nord și sud. Zona euro are nevoie de creștere economică sustenabilă în națiunile din zona Mediteranei, dar și de relansare economică în nord. În realitate, dacă economia Germaniei se menține slabă, vor fi afectate activitățile comerciale și investițiile în întreaga zonă euro. Berlinul trebuie să continue eforturile de modernizare a modelului economic, iar națiunile sudice trebuie să intensifice reformele structurale, inclusiv prin îmbunătățirea eficienței sectoarelor de stat, a competiției în sectorul privat și a inovării, asigurând, în același timp, utilizarea eficientă a fondurilor de relansare. (…) În plus, sunt necesare și inițiative importante de susținere a creșterii economice în zona euro prin politici economice europene coordonate”, concluzionează Financial Times.

Foto: Profimedia

Citește și:

Bloomberg: Schimburile comerciale ale Turciei în relația cu Rusia STAGNEAZĂ din cauza sancțiunilor occidentale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Kevin Spacey a cedat și a izbucnit în lacrimi la TV, când a fost...
Mesajul ilar scris de o angajată pe caserola din frigiderul de la muncă: „Nu-mi mâncați...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Ultimele imagini cu Anca Molnar în viață! Filmare cutremurătoare de la spital, la scurt timp...
Răsturnare de situație! Ce se întâmplă cu voturile de la sectorul 1
Un bucureștean a fost OBLIGAT să plătească bacșiș, într-un local din Centrul Vechi. I-a venit...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Un britanic a rămas fără 30.000 de euro într-o singură noapte în Centrul Vechi. Cum...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Un cunoscut manelist a urcat pe scenă alături de trupa Coldplay. Momentul artistic a fost...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Nemții au pus mâna pe noul DUSTER 2024 și l-au tunat. Modificările sunt notabile -...
Diana Şoşoacă a mers după "victoria" de la Europarlamentare la ambasada Rusiei. La eveniment a...
A fost găsită BRUMĂ pe MARTE! Cercetătorii credeau că e IMPOSIBIL!
Este obligatoriu în toată România. S-a dat legea în toate țările din Europa
Biblia locatarului de la bloc. Zece reguli care nu trebuie încălcate
Imagini tulburătoare de la priveghiul make-up artistului Anca Molnar. Gestul neobișnuit făcut la căpătâiul regretatei...
Știrea momentului! Prezentator celebru, găsit mort în Grecia! Ultimele clipe din viață, surprinse de camerele...
Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor....
Cum a petrecut Loredana Groza de ziua ei de naștere? Artista a făcut senzație: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Pe vremea lui Ceausescu, Bulă intră în măcelărie: - Aveţi mânzat?
Cercetătorii au descoperit o autostradă a insectelor în Pirinei. O adevărată minune a naturii
×